Art vs Design: Ce este diferenţa?
De câteva secole, cei mai buni artişti, stiluri şi tendinţe au fost înfloritoare şi foarte variate. Aceste dovezi ale creativităţii ne-au lăsat pe toţi admirând şi inspiraţi de rafinamentul, complexitatea şi crăpăturile emoţionale aduse de rolul creativităţii în societate, economie şi popularitate. Un lucru ramâne însă constant – arta şi designul sunt adesea confundaţi, deşi de multe ori exista numeroase diferenţe mari. Să vedem ce este diferenţa reală între artă şi design.
Cea mai veche referinţă cunoscută despre artă este găsită pe pereţii peşterii Lascaux, Franţa, datând de aproximativ 17.000 de ani. Arta apare în mod frecvent în culturi din întreaga lume, crescând în chesiune, eleganţă, detaliu şi maiestrie artistică în timp. Designul s-a născut din creativitatea inginerilor şi fabricanţilor de obiecte. Cei mai de temut designeri produc obiecte care sunt mai mari, mai bune şi mai funcţionale decât orice altceva disponibil pentru cumpărătorii lor. Cu toate acestea, există stiluri, tendinţe şi maiestrii talentaţi în ambele domenii. În continuare vom discuta diferenţele adevărate între arta şi designul.
Definiţii
Arte
Artele reprezinta un mediu pentru expresia artistica si creativitatea care nu necesită un scop practic sau un obiect. Cea mai intinsă definiţie ar fi orice mediu care oferă un sentiment de plăcere estetică sau de frumuseţe. Ea poate include forme cum ar fi picturatul, sculptura, artele performante, arta muzicala, arta digitala, arta poetică, dans, fotografie şi altele.
Design
Designul, pe de altă parte, este o modalitate de a crea un produs sau un mediu care are un scop practic sau funcţional. Designul foloseşte principii artistice şi tehnici pentru a creea obiecte care sunt utile, cat mai elegante si mai atractive estetic. Procesul de design poate include cartografierea, relaţia dintre forme, sketching, linii de design şi alte elemente de ilustrare.
Scopuri
Arte
Scopul principal al artei este de a evoca un sentiment de mândrie, satisfacţie şi apreciere pentru măiestria artistică. De cele mai multe ori, lucrurile în comertul cu arta sunt fundamentale şi rareori utile caz în care arta urmeaza sa ia o parte esenţială în arta.
Design
Un designer are în primul rând scopul de a face ca produsul lor solicitat să fie atractiv și, de asemenea, funcțional. Acest lucru include, de asemenea, practicarea modurilor diferite de solutionare a problemelor, inovatie si rezolvarea provocarilor tehnice. Produsul unui designer va trebui să răspundă nevoilor umane.
Rezultate
Arte
În cele din urmă, rezultatul artei este de a oferi satisfacţie personala sau sentimente pozitive. Obiectul artistic este privit în mod diferit de cumpărători, sugerează sau exprimă idei, sentimente sau emoţii pe lângă cumpărătorul sau spectatorul său.
Design
Obiectele care urmează sa-l foloseasca omul servesc diferite scopuri. Rezultatul designului va fi ceva utilitar, care va avea o funcţie practică sau o aplicaţie. Poate fi, de asemenea, folosit pentru a oferi mai multa frumusete si spatiu.
Creativitate
Arte
Creativitatea în cadrul artei este limitată doar de imaginaţia şi splendoare artistului. Cei mai buni artişti produc lucruri care modelaza emotiile si expresiile.
Designul
Creativitatea unui designer este limitata de factori cum ar fi sarcini, proprietarul de produs, cerinţe şi nevoi, specificaţii tehnice, resursele materiale si capabilităţile. Un designer trebuie sa creeze lucruri care sunt eficiente din punctul de vedere al modului în care utilizează resursele si sunt utile cumpărătorului.
Implicaţii sociale
Arte
Artele au un efect major asupra societăţii, deoarece oferă spectatorilor sentimente, inspiraţie, relaţii culturale sau chiar pasiuni pentru altfel de creativităţi. Artele pot si continua sa schimbe modul în care lumea percepe lucruri și cum oamenii pot aborda lumea în ansamblu.
Design
Efectele sociale ale designului fac ca produsele şi serviciile noastre să devină mai atractive, mai utile şi mai bune pentru cumpărătorii noştri. Designul devine în prezent mai important ca niciodată pentru a satisface treptat cerinţele pieţei şi clienţii. Cu alte cuvinte, designul îmbunătăţeşte experienţa utilizatorului, rezultand in economii semnificative in cheltuieli.
Arta si designul sunt într-adevăr foarte diferite. Arta oferă o libertate liberă expresiei şi creativităţii și de împărţire a acelor sentimente vulnărabile prin economisirea sentimentelor, frumuseţii sau a comentariilor naturale. Pe de altă parte, designul combină cunoştinţe tehnice, creativitate şi conceptul de funcţionalitate cu scopul de a construi produse utile care să satisfacă nevoile de consum. Arta